ZERESHK POLO (SAFFRAANRIJST MET ZUURBESSEN EN PISTACHE)

Zereshk polo is een van de meest bekende en chicste gerechten in de Perzische keuken. Het is een heerlijke combinatie van zowel zoet als zuur. Het gebruik van saffraan, zuurbessen en pistache geeft de rijst een heerlijke aroma en een verrukkelijke uitstraling. Dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht is geliefd bij alle Iraniërs — en natuurlijke alle anderen, zodra ze het eenmaal hebben geproefd. Ervaar het zelf.

Moeilijkheidsgraad 4 (van de 10)
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 40 minuten
Porties 2 tot 4
Ingrediënten
 • 2 kopjes basmatirijst
 • 4½ kopjes water (genoeg om de rijst in de kookpan te bedekken — tot iets meer dan 1cm boven de rijst)
 • ¼ kopje boter of 3 eetlepels plantaardige olie (zonnebloemolie of olijfolie)
 • 1 tot 2 eetlepels suiker
 • 1 theelepel keukenzout
 • ½ theelepel gemalen saffraan
 • ¾ kopje gedroogde zuurbessen
 • ½ kopje gehakte pistachestukjes
 • ¼ kopje rozenwater, optioneel
Bereidingswijze
 1. Spoel de (dessert)rijst in een kom en laat het water weglopen. Herhaal deze stap minstens een paar keer onder koud water, totdat het water schoon is. Dit proces zal helpen om het overtollige zetmeel kwijt te raken.
  Voeg koud water toe aan de kom samen met het zout, roer het een beetje en zet het ongeveer een uur opzij.
 2. Terwijl de rijst aan het weken is, was en spoel je zowel de zuurbessen als de gehakte pistachestukjes (apart van elkaar) een paar keer en giet je het water af. Week vervolgens de gehakte pistachestukjes in rozenwater (optioneel).
 3. Pak een koekenpan, verwarm deze met boten of plantaardige olie en voeg zowel de zuurbessen als de (uitgelekte) gehakte pistachestukjes toe aan de pan. Blijf regelmatig roeren op middelhoog tot laag vuur gedurende 5 tot 7 minuten. Voeg in de tussentijd suiker toe om de zure smaak van de zuurbessen in evenwicht te brengen.
  Zet het vuur vervolgens uit en haal de pan van het vuur af.
 4. Giet de kopjes water in de kookpan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de afgespoelde rijst toe aan het kokende water en laat het ongeveer 10 tot 15 minuten koken.
  Giet de rijst vervolgens af in een vergiet en spoel deze een paar keer af met koud water.
 5. Doe de afgespoelde rijst in een kookpan samen met wat boter of plantaardige olie, dek de pan af en stoom de rijst voor ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur.
  Zet vervolgens het vuur uit en haal de pan van het vuur.
 6. Neem een klein deel van de gestoomde rijst en meng deze met de gemalen saffraan en zet dit apart.
 7. Serveer de gestoomde witte rijst op een of meer borden met daarop wat saffraanrijst samen met wat zuurbessen en gehakte pistachestukjes.
 • Geniet van het gerecht, of zoals ze in het Farsi zeggen: Nooshe jân.