Skip to content

De beste saffraan die gekocht kan worden

Ontdek de premium kwaliteit van onze saffraan

Ervaar onze saffraan

Onze saffraan is de puurheid zelve. Het is afkomstig uit de regio Khorasan, Iran — waar het met de hand is geplukt. De regio zelf staat bekend als de beste teeltregio voor saffraan ter wereld.

De reden dat deze specerij zo duur is, houdt verband met het arbeidsintensieve proces dat eraan ten grondslag ligt. Na de oogst (die eind oktober tot half november plaatsvindt) worden de bloembladen van de saffraankrokus handmatig gescheiden van de stijlen en stempels (zijnde de saffraandraden). De stempels worden vervolgens op natuurlijke wijze geselecteerd en gedroogd, een proces waarbij ze 80% van hun gewicht verliezen. Dit proces brengt eveneens verschillende wijziging teweeg in de kleur, smaak en aroma van het kruid.

Stel je voor dat er meer dan 150 bloemen nodig zijn — elk met slechts drie stempels — om enkel één gram saffraan te produceren. Laat staan wat er nodig is om een kilo saffraan te produceren en het geduld dat het vraagt van de arbeiders.

Met dit in gedachten, wordt saffraan het meest gebruikt om een uitgesproken, maar subtiele smaak, kleur en geur aan gerechten (en dranken) toe te voegen. Het is onmiskenbaar een van de meest gebruikte ingrediënten in het Midden-Oosten, vooral in Iran.

Om de Perzische keuken dichter bij huis te brengen, streven wij er bij ZARAGIN naar om onze klanten de premium kwaliteit van onze saffraan te laten ontdekken en ervaren. Bekijk onze blogs voor recepten vol heerlijke inspiratie op het gebied van gerechten (en meer).

Ongeëvenaarde kwaliteit

Gebaseerd op internationale normen (ISO 3632), overtreft onze saffraan verreweg de “Grade 1”-norm — wat de beste kwaliteit van saffraan vertegenwoordigt.

Bij het nader onder de loep nemen van saffraan, dan zijn crocine, picocrocine en safranal de hoofdbestanddelen van een (gedroogde) stempel. Zijnde het bovenste deel van de stamper van de saffraankrokus, de Crocus sativus.

Crocin geeft de kenmerkende geelrode kleur aan saffraan, waarbij picocrocine en safranal respectievelijk verantwoordelijk zijn voor de bitterheid en het aroma van de saffraan. Daarbij geldt: hoe hoger deze waarden zijn, hoe beter de kwaliteit van de saffraan is.

Dat gezegd hebbende, wanneer de kwaliteit van onze saffraan wordt uitgedrukt in waarden en vergeleken wordt met de geldende normen, dan kan onze saffraan worden gedefinieerd als de allerbeste in zijn klasse. Dit wordt bevestigd in onderstaande tabel, waaruit blijkt dat ongeëvenaarde kwaliteit voorop staat bij ZARAGIN.

ISO-3632-2

SAFRANUM

GRADE I

GRADE II

GRADE III

GRADE IV

Crocine

296

190

150

110

80

Picocrocine

37

20-50

20-50

20-50

20-50

Safranal

100

70

55

40

30

Ontdek de premium kwaliteit van onze saffraan

Nieuwsbrief

OVER ZARAGIN

Bij ZARAGIN gaat onze liefde uit naar pure klassieke Perzische voedingsmiddelen. Ons doel is om onze klanten de exclusieve smaak van onze premium kwaliteitsproducten te laten ontdekken en ervaren.

© 2021-2023 ZARAGIN. ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN.