Shole zard is een heerlijk ouderwets dessert dat zeer delicaat van smaak is, licht van textuur, maar zo diep aromatisch dat het moeilijk is om te stoppen met eten. De levendige goudgele kleur komt van het gebruik van saffraan — waar het gerecht zijn naam aan dankt (zard verwijst naar de kleur geel in het Farsi). Het kan zowel warm (op kamertemperatuur) als koud genuttigd worden. Ervaar het zelf.
Moeilijkheidsgraad |
6 (van de 10) |
Voorbereidingstijd |
15 minuten |
Kooktijd |
1 uur 30 minuten |
Afkoeltijd |
1 tot 2 uur |
Porties |
4 |
Ingrediënten |
- 1 kop (dessert)rijst
- 2 kopjes kristalsuiker
- 6 kopjes water
- ¼ kopje rozenwater
- ¼ kopje boter
- 1 theelepel gemalen saffraan
- 2 theelepels kaneel
- ¼ kopje gehakte amandelstukjes, optioneel
- ¼ theelepel gemalen kardemom, optioneel
|
Garnering |
- Gemalen kaneel
- Gehakte amandelstukjes
- Gehakte pistachestukjes
- Gedroogde rozenblaadjes
|
Bereidingswijze |
- Spoel de (dessert)rijst in een kom en laat het water weglopen. Herhaal deze stap minstens een paar keer onder koud water, totdat het water schoon is. Dit proces zal helpen om het overtollige zetmeel kwijt te raken.
- Giet de kopjes water in een saus- of kookpan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de afgespoelde rijst toe aan het kokend water en laat het op middelhoog vuur sudderen tot de rijst papperig wordt, zonder de pan af te dekken. Dit heeft ongeveer 75 minuten tijd nodig.
Houd de pan in de gaten, terwijl de rijst kookt — en roer de rijst regelmatig.
- Voeg vervolgens de kristalsuiker, rozenwater, boter, gemalen saffraan, gemalen kaneel, gehakte amandelstukjes (optioneel) en gemalen kardemom (optioneel) toe.
Roer het goed door, zet het vuur lager en laat het voor ongeveer 10 minuten sudderen. Houd de pan in de gaten en blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de rijst aan de bodem of zijkant van de pan gaat kleven.
Zet vervolgens het vuur uit en haal de pan van het vuur.
- Giet de pudding in meerdere kleine kommen en laat het op kamertemperatuur komen. Zet de kommen vervolgens ongeveer 1 of 2 uur in de koelkast tot ze volledig zijn afgekoeld.
Garneer de kom(men) voor het serveren (die koud of op kamertemperatuur kan zijn) met gemalen kaneel, gehakte amandel- en pistachestukjes, en gedroogde rozenblaadjes.
Geniet van het gerecht, of zoals ze in het Farsi zeggen: Nooshe jân.
|